Een open deur zal iedereen zvoorbeeldeggen: “goed voorbeeld doet goed volgen”.

Als iedereen het zo goed weet, het in ongeveer alle leiderschapsboeken staat aangegeven en iedereen overtuigd is van de waarde van deze statement, waarom gaat er dan nog zo veel fout op dit gebied?

Volgens mij heeft het maar één reden waarom dit adagium zo matig uit de verf komt.
Goed voorbeeld geven is MOEILIJK!

Het betekent dat je eigenlijk in alle gevallen “the moral high ground” in moet nemen. In conflicten moet je beheerst en rustig blijven, op zoek blijven gaan naar constructieve oplossingen. Je moet je verontschuldigen als je in de ogen van de ander buiten je boekje bent gegaan. Wat jij er van vindt mag je uiteraard toelichten. Dat schept duidelijkheid, maar je zult je in moeten leven in de beleving van de ander.

Uitgangspunt bij alles wat je doet, is vertrouwen en respect. Jij vertrouwt mensen, mensen vertrouwen jou en belangrijk, je vertrouwt je zelf! Iedere dag moet je in de spiegel kunnen kijken en je zelf in je gezicht kunnen zeggen dat je goed gehandeld hebt……. maar, macht corrumpeert. Het is zo gemakkelijk om de fout in te gaan. Het is zo gemakkelijk om af en toe voor de snelle, gemakkelijke weg te kiezen. Je kunt er toch niet direct op aangesproken worden. Je mensen zien het wel, maar kunnen of durven je niet ter verantwoording te roepen.

Macht geeft je ook de positie en mogelijkheid om bepaalde beslissingen te nemen waardoor je tegenstand de mond kan snoeren of vanuit een betere informatiepositie bepaalde beslissingen af kan dwingen. Soms zijn die beslissingen goed of zelfs ronduit noodzakelijk. Toch, het doel heiligt de middelen niet! De werknemers zullen zich tegen je keren en al snel heet het dat de afdelingen vervelend zijn of geen vertrouwen hebben in de leiding. Zelden hoor ik de leiding zeggen dat ze het vertrouwen van hun mensen hebben geschonden en ze niet met voldoende respect behandeld hebben! Toch iets om over na te denken, dat de ‘schuld’ schijnbaar nooit bij je zelf als leider ligt….. Overigens is het ‘de schuld geven’ een van de meest eclatante voorbeelden van het slechte voorbeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *